07/04/2021 – 18:30 (TVoost)

Aspergekwekers starten seizoen noodgedwongen met minder oogst
Het seizoen van asperges uit volle grond is vandaag van start gegaan.
Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van het witte goud. Maar we moeten het enthousiasme nog een beetje temperen want ze zijn nog bijzonder zeldzaam. De aprilse grillen spelen de telers namelijk parten.
Zo bedraagt de oogst op de Polkenhoeve in Stekene nu nog maar een tiende van wat het zou moeten als het weer meezit.


Klein-Sinaai en Polken hebben er een nieuwe handelszaak bij. Jurgen Van Hooste en Joke Claeys zijn gestart met de Polkenhoeve. Er wordt zelf geteeld witloof en asperges verkocht, maar ook alle andere groenten en fruit. Jurgen stapte af van de hydrocultuur en teelt het witloof in volle grond. 
‘De opbrengst is een stuk kleiner, maar de smaak is veel beter’, aldus Jurgen Van Hooste. 
De Polkenhoeve wil het verschil maken met verse, kwaliteitsvolle producten van het seizoen.

Ondertussen draaide de verkoop in de winkel op volle toeren.

STEKENE – Tuinbouwer Jurgen Van Hooste (39) uit Stekene en zijn West-Vlaamse vriendin Joke Claeys (34) openen dit weekeinde (29/08/2014 ) hun groente- en fruitwinkel De Polkenhoeve. Ze vonden elkaar indirect via het VTM-programma Boer zkt. Vrouw van vorig jaar.

Jurgen Van Hooste is de derde generatie tuinbouwers van het bedrijf aan de Polken in Stekene. ‘Het begon als gemengd bedrijf’, blikt hij terug. ‘Later specialiseerde mijn vader zich in de witlofteelt. Nadien kwamen daar de asperges bij. Die werden in 2005 afgestoten, omdat ik me wilde toeleggen op de hydrocultuur van het witlof. Die cultuur zweer ik nu af, omdat de vraag naar witlof uit volle grond groot is. De mensen blijven het ook hebben over de kwaliteit van de asperges van weleer. Dat worden de twee teelten waarop ik me voortaan zal toeleggen.’

bericht Het Laatste Nieuws 29/08/2014 


Deze website maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.